Ga naar hoofdinhoud
Boekentafel van Biblionef

Ik heb altijd graag films gekeken waarin de wereld wordt geregeerd door robots. Want al leidt dat in die films tot akelige toestanden, ik weet wel beter. Sterker nog, ik kan niet wachten tot het zover is. Want in dat regime kunnen wij mensen stoppen met zwoegen. Robots vouwen de was, printen een nieuwe inrichting voor mijn huis en berekenen hoeveel mondkapjes we nodig hebben en hoe we die zo optimaal mogelijk geproduceerd krijgen. Dat werk. Opdat wij zorgeloos kunnen lanterfanten in de tuin, een beetje gamen en onbeperkt meditatie-challenges doen. De ultieme uitkomst van een maatschappelijke digitale transformatie.

Soms lijkt het alsof die tijd na 16 maart al een beetje is begonnen. In mijn vrije tijd kan ik niet meer ‘weg’ en ‘op pad’, wat ik eigenlijk het liefste doe. Al is het maar een treinritje naar mijn zus, ik vind het heerlijk om onderweg te zijn. Je beleeft altijd wat, ontmoet mensen en hoort nieuwe verhalen. Met de beperkte lock-down zijn we allemaal huis- en tuingebonden en moeten we onszelf weer leren vermaken.

De eerste paar weken raakte ik overweldigd door het aantal online avonturen dat werd aangeboden. Meer dan genoeg voor een jaar continue schermbezoek aan virtuele musea en muzieklessen. Maar dat is niet de vervanger voor ‘weg’ zijn. Wie niet fysiek kan reizen, moet geestelijk struinen.

Boeken, verhalen en muziek zijn je beste partners in deze coronatijd. Bij Biblionef is de slogan al jaren: Give Them Books, Open Up Their World. En deze dagen voel ik weer helemaal wat dat betekent. Want al ga ik niet naar Bali (okay, daar had ik sowieso het geld niet voor, maar het klinkt toch goed), ik heb wel #Mythos van Stephen Fry. En wow, die verhalen brengen me overal, naar mijn vader, de middelbare school, maar ook Griekenland, vroeger, gekte, angst en schoonheid. Ik kan mijn eigen ‘reis’ niet goed uitleggen, maar ga lezen (mag ook een ander boek zijn), lezen, lezen en je begrijpt wat ik bedoel. Je eigen herinneringen, nieuwe kennis en emoties plaveien de weg.

Daarmee ook meteen een oproep: steun Biblionef. Want al die kinderen die nu in lock-down zitten en ook nog eens geen boeken hebben… die zijn pas echt opgesloten. Give Them Books, Open Up Their World, juist nu!

(Foto van World Book Day bij Biblionef Zuid-Afrika, 23 april 2015)

Delen
Back To Top