Ga naar hoofdinhoud
Interieur van een boekhandel

De digitalisering in Nederlandse bibliotheken begon ruim 20 jaar geleden met het digitaal en online beschikbaar maken van mooie content. Om precies te zijn met de literaire content die nu nog altijd terug te vinden is op dezelfde domeinnaam als destijds: www.dbnl.org

De site is sinds vijf jaar in beheer bij de Koninklijke Bibliotheek (www.kb.nl). Ik sprak hierover met Cees Klapwijk, jarenlang de directeur van de stichting die de site beheerde. Hij is nog altijd trots op de manier waarop ze de digitalisering destijds hebben aangepakt: niet puur het online beschikbaar stellen van gescande pagina’s (wat www.delpher.nl grotendeels doet); maar door van alle scans XML-bestanden te maken die op heel verschillende manieren ontsloten kunnen worden. Klapwijk had bij verschillende werkbezoeken gezien hoe men in de Verenigde Staten koos voor SGML en maakte zo de keuze voor XML. (Op DBNL.org/overDBNL staat een uitgebreid artikel van Ton van Kalmthout over de beginjaren van DBNL).

Bij de gemeente-bibliotheken ligt de focus nu op www.onlinebibliotheek.nl waar intussen meer dan 28.000 (!) e-books te vinden zijn. De KB heeft hele lijsten van boeken die al uit de verkoop zijn maar interessant genoeg om opnieuw aan te bieden als leenbaar e-book. Hiervoor moet men overeenkomsten sluiten met de uitgever of de erven en dat vraagt veel tijd. Voor wie van (digitaal) lezen houdt, neem eens een kijkje op de onlinebibliotheek.nl, het is intussen mogelijk een ‘digital only’ abonnement te nemen voor €42/jaar.

Ondertussen is de ooit doodverklaarde ‘fysieke bieb’ weer helemaal terug als hotspot (NRC) met een belangrijke sociale functie die veel verder gaat dan voorlezen en huiswerk.

Delen
Back To Top